viola.png
Historiaa

Mun ja Violan tarina alkoi sateisena syyspäivänä lokakuussa 2018, kun kävin ensimmäistä kertaa tamman katsastamassa. Pitkään oli ollut sopiva hevonen itselle etsinnässä ja kolmen vuoden ikäisen Violan myynti-ilmoituksen nähtyäni heräsi sisälläni se joku kipinä.

 

Saapuessani sovittuun aikaan tamman kasvattajan luokse Katriinan tallille, oli se rakkautta ensisilmäyksellä, ainakin omalta osaltani. Tarhassa seisoi hitusen telttamainen sadeloimi päällä rautias läsipää, joka katseli minua lempein silmin otsatukkansa alta. Niin perussuokin näköinen, mutta jotenkin täydellisen ainutlaatuinen. 

Kuva: Line © AnneL18 ja väritys © Sussu VRL-12636

Perustiedot

NIMI

SYNTYMÄAIKA

REKISTERINUMERO

KOULUTUSTASO

Riinalan Viola

16.05.2017, 7v

VH18-018-2121

Helppo A, 80cm 

ROTU, SUKUPUOLI

SÄKÄKORKEUS

OMISTAJA

KASVATTAJA

suomenhevonen, tamma

154cm

Irina Jokela (Sussu, VRL-12636)

Katriinan talli

Luonnekuvaus

Riinalan Viola on luonteeltaan todella perinteinen tamma. Se on peruskiltti ja tykkää ihmisistä, mutta huonoina päivinä osaa olla todellinen juntti, jonka kanssa ei auta muu kuin lepertely, hyvä huumorintaju ja rauhalliset otteet. Viola on yhden ihmisen hevonen ja stressaa vaihtuvia käsittelijöitä, jolloin tamma alkaa pureskella karsinan seiniä ja sen vatsa menee sekaisin. Hieman stressiherkkä siis, mutta rauhallisessa ympäristössä tuttujen ihmisten kanssa toimii ongelmitta. Jostain syystä kisapaikoilla ja valmennuksissa käynti ei Violaa kuitenkaan stressaa... tamma luultavasti ymmärtää, että ne ovat vain lyhyempiä muutoksia. 

Hoitaessa Viola on tavallisesti seurallinen. Se tykkää rapsutuksista ja hoitajan kanssa seurustelusta. Tamma kuitenkin nopeasti näyttää yrmyä naamaa, jos joku ei olekaan hyvin. Liian kova harjaus vatsasta, liian hidas kavioiden puhdistuspalvelu, sekä monet muut syyt saattavat saada Violan korvien suuntautumisen taaksepäin. Kuitenkin tutun hoitajan kanssa, joka tietää tamman herkkyyden, ei ongelmia ole ja pääsääntöisesti Viola on todella helppo ja mukava hoidettava. Taluttaessa Viola osaa olla hieman katujyrä ja joskus onkin ihan hyvä käyttää ketjuriimunnarua, vaikka normaalillakin pärjäisi. Ei ainakaan tarvitse sitten turhaan kiskoa. 

Ratsuna Viola ei todellakaan ole mikään helppo. Kyllähän se puksuttaa menemään, ei pukittele tai keuli, mutta ei tamma todellakaan parastaan näytä, jos selässä istuva ei sitä osaa vaatia. Viola on todella vauhdikas menijä ja lähteekin helposti juoksemaan alta pois ja on muutenkin turhan kiireinen, jos ratsastaja ei ole tarkkana. Kunhan oikeat nappulat alkavat löytyä ja Violan kanssa löytää yhteisen sävelen, on se todella suuriliikkeinen ja herkkä ratsu. 

Esteitä Viola hyppää mielellään ja se innostuukin kaikesta vähän puomia isommasta todenteolla. Viola on esteillä aikamoinen kuumakalle, eikä sovi aralle hyppääjälle. Kunhan kuski pitää pään kylmänä ja osaa ratsastaa Violaa oikein, hyppää tamma kevyesti ja hyvällä tekniikalla rataa 80cm saakka. Isommilla esteillä Viola alkaa herkästi ottamaan puomeja mukaan, joten ei tamman tarvitse sen isompaa hypätä. 

Maastoratsuna Viola on mukava ja helppo. Onhan se vauhdikas, muttei keksi mitään typerää tai vaarallista. Viola maastoilee mieluiten yksin, koska silloin saa mennä omaan tahtiin. Jos maastoillaan porukassa, menee Viola yleensä aina ensimmäisenä, jos se vain muille sopii. 

Sukutaulu

I. Ketunkuje

vaaleanrautias, 140cm

KTK-II KRJ-I ERJ-I KERJ-I SLA-I YLA1

E. Eelin Valerii

rautias, 160cm

II. Tiilikan Hukkahöttö

rautias, 142cm

Ch, KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, jälk C

IE. Turmeltajan Utukuva

vaaleanrautias, 160cm

KTK-III, YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, jälk C

EI. EP Hopea

rautias, 162,5cm

VIP MVA, Fn, PP-MVA, PKK-V, KTK-II

EE. Virivälke

vaaleanrautias, 162cm

III. Hukanretale

kulomusta, 143cm

KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, jälk B

IIE. Hattarainen

rautias, 144cm

YLA2, SLA-I, KRJ-II

IEI. Myrskymerkki

musta, 159cm

KTK-II, YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, jälk A

IEE. Haavesointu

vaaleanpunarautias, 162cm

SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, jälk B

EII. Antikvarkki

tummanruunikko, 167cm

KTK-III, Fn

EIE. Jojoriina

vaaleanrautias, 157cm

VIP MVA Fn, PP-MVA, PKK-V, SLA-III, YLA2

EEI. Kissun Hissu

rautias, 164cm

ERJ-I, KRJ-II

EEE. Välkkeen Pirra

rautias, 159cm

KRJ-I