top of page

Hwond Domel

Welsh A, ori

VH14-024-0045

s. 12.8.2013, 9v

rautias splashed white, 122cm

 

kasv. Hylston Ponies, Yhdysvallat (evm)

ex-om. Ramya Ranch, HM (VRL-00096)

Nykyinen omistaja: Tessa / VRL-12636

Koulutustaso: HeB, 60cm, noviisi 

Hwond Domel on periaatteessa perusluonteeltaan ihan kiltti, mutta se on suoraan sanottuna pirun kujeileva pikkupaholainen. Hondaksi kutsuttu ori on seurallinen, se pitää ihmisistä ja siltä löytyy kyllä tilanteentajua kokemattomampien kanssa, mutta kun hoitaja on selvästi kokeneempi tai tuttu, kokeilee Honda lähes viikottain kaikki kierot temppunsa ja sillä tuntuu välillä olevan kunnon kestouhmaikä. 

Hoitaessa Honda tahtoo aina tutkia kaiken, oli kyseessä sitten hoitajan taskut tai harjapakin sisältö. Se saattaa välillä tulla turhankin paljon iholle, jolloin orin kanssa pitää olla hieman tarkkana, eikä sitä saa päästää yhtään pompottelemaan. Honda tykkää rapsutuksista ja lässytyksistä, mutta niissäkin sen kanssa pitää olla tarkkana, ettei raja pääse ylittymään. Varusteet ori antaa laittaa nätisti ja se on aina lähdössä hommiin korvat hörössä. Taluttaessa Hondan kanssa joutuu kuitenkin olemaan tarkkana, se on kova kukkoilemaan jopa itseään tuplasti isommille hevosille ja tammoillekkin pitää aina huudella. Se on kuitenkin toistaiseksi ainakin saanut pysyä orina kiitos hienojen liikkeidensä ja hyvän rakenteensa. 

Ratsuna Honda on hitaasti lämpenevää tyyppiä ja se tarvitseekin huolellisen alkuverryttelyn. Tutun ratsastajan kanssa ori vertyy helpommin, kun ratsastaja tietää mistä napeista painaa. Kun Honda vertyy, siitä tuleekin todella vauhdikas ja suorastaan kuuma. Honda ei ole ratsuna helpoimmasta päästä ja sen kanssa joutuu tekemään paljon töitä, jotta orista saa parhaan suorituksen esille. Honda toimii ainakin toistaiseksi parhaiten kärryponina, koska sitä hommaa se on koko pienen elämänsä tehnyt, mutta sitä koulutetaan ratsastuksellisesti kokoajan eteenpäinja Honda on osoittanut suurta potentiaalia. 

Sukutaulu

Jälkeläiset

i. Hwond Drosens

e. Cvontr Leiet

ii. Ybomio

ie. Felizca

ei. Flownbot

ee. Dishls Gobr

iii. tuntematon

iie. tuntematon

iei. tuntematon

iee. tuntematon

eii. tuntematon

eie. tuntematon

eei. tuntematon

eee. tuntematon

t. Eirian Delwyn - 2014

o. Eirian Dryslwyn - 2015

t. Tove - 2022

Isä Hwond Drosens on Hondan tavoin splashed white, mustalla pohjavärillä varustettuna. Pienikokoinen, 115cm korkea ori asuu Hondan syntymätallilla eli Hylstonissa, jolla on pitkät juuret splashed white ponien kasvattamisessa. Hwond Drosens on kiertänyt tiiviisti omistajansa kanssa show - näyttelyitä ja ajoluokkia hyvällä menestyksellä. Hondan tavoin Drosensilla on erinomaiset ja näyttävät liikkeet. Ori on vielä melko nuori ja Honda lukeutuu hevosen ensimmäisiin jälkeläisiin.

Isänisä Ybomio on erityisesti USA:ssa vaikuttanut jalostukseen. Tämä ruunikko splashed white on kiertänyt nuoruusvuosinaan ahkerasti kilpailukenttiä lähinnä ajoluokissa erinomaisella menestyksellä. Ulkonäöltään hyvin komea ja omaa hyvän rotuleiman. Ybomio on luonteeltaan yksinkertainen, ja tämä piirre on myöskin Hondassa. Orilta löytyy liki sata jälkeläistä, joista monet ovat menestyneet hyvin show - kehissä ja ajoluokissa.

Isänemä Felizca, kaunis pienikokoinen mustansabino tamma. Hyväkäytöksinen ja erinomainen emä. Felizcalla on hyvät liikkeet, ja onkin osoittautunut loistavaksi periyttäjäksi. Tamma on kilpaillut nuoruusvuosinaan show - luokissa, mutta sitemmin keskittyi siitostamman uraansa. Felizca varsoi elämänsä aikana 13 jälkeläistä, joista monet ovat menestyneet hyvin ja perineet tammalta liikkeiden lisäksi hyväkäytöksisyyden.

Emä Cvontr Leiet, vilkas rautias splashed white tamma. Useat ovat kuvailleet tammaa hieman omalaatuiseksi persoonaksi joka rakasti erityisesti manteleita. Cvontr Leiet kiersi joskus nuoruusvuosinaan muutamat ajoluokat jonka jälkeen vetäytyi kokopäiväiseksi siitostammaksi. Honda oli tamman ensimmäinen jälkeläinen. Tamma menehtyi synnyttäessään toista jälkeläistään, samoin menehtyi myös varsa.

Emänisä Flownbot, on saksalaista syntyperää. Rautias, suurikokoinen mountain ori myytiin nuorena Yhdysvaltoihin tuomaan uutta verta jalostukseen. Vaikka ori ei aivan täysin tallin jalostussuunitelmiin sopinut värinsä puolesta, oli orilla takanaan erinomaiset sukujuuret. Flownbottia kuvailtiin luonteeltaan hyvin älykkääksi ja hyväntahtoiseksi oriksi. Kilpaillut show-luokkia loistavalla menestyksellä, ollen lähes aina yleisön suosikki. Jättänyt jälkeensä lukemattomia jälkeläisiä joista monia nähdään vielä tänäkin päivänä kilpailukentillä.

Emänemä Dishls Gobr, siro pienikokoinen ruunikko splashed white tamma joka on viettänyt koko elämänsä siitostamman virassa. Luonteeltaan kuvailtu kiltiksi, hyväksi emäksi. Eli pitkän, terveen elämän ja menehtyi 27-vuotiaana vanhuuteen. Dishls Gobr jätti jälkeensä 11 jälkeläistä, joista monet ovat pärjänneet hyvin.

Sukuselvitys © HM (VRL-00096)

Omistaja

Hondan omistaa Tessa, tai oikealta nimeltään Teresa Harmaajärvi. Tessa on 20-vuotias mustahiuksinen hieman räväkkä neitokainen. Tessa opiskelee ratsuttajaksi ja ostikin Hondan itselleen alunperin projektiksi ratsuttajanopintoja varten. Tessa on todella siro ja pienikokoinen, vain 148cm pitkä keijukainen, joka usein tahtoisi olla huomattavasti pidempi, mutta nauttii kuitenkin poneilla ratsastuksesta. Tessa ei suoranaisesti ole kaikkien kaveri -tyyppiä, mutta hän pyrkii olemaan aina asiallinen ja ystävällinen kaikkia kohtaan. Jos jonkun kanssa kuitenkin menee välit poikki, ei ystävyyttä kovin helpolla korjata. Tessa on voimakastahtoinen oman tiensä kulkija, joka ei ole kovinkaan ahkera kaveeraamaan uusien ihmisen kanssa. Vaikka Tessa on aika hiljainen, ei hän kuitenkaan ole ujo, vaan tilanteen vaatiessa kertoo oman mielipiteensä todella helposti. 

bottom of page